< Terug naar nieuwsberichten

Ervaring van client

Review Fysiotherapie de Essen, 11 oktober 2015
Ervaring van een  client.
 
Totaal onverwacht werd bij mij in november 2014 borstkanker geconstateerd. De oncologie-verpleegkundige attendeerde mij al voor aanvang  van de chemo behandelingen op de mogelijkheid om deel te gaan nemen aan een revalidatietraject bij Fysiotherapie praktijk De Essen.  
 
Vanuit de gedachte 'baat het niet, dan schaadt het niet' ben ik als anti-sporter eind 2014 begonnen aan het revalidatietraject. 2x in de week ging ik trouw naar de praktijk. Onder de professionele begeleiding van Suzanne Oost ben ik aan de slag gegaan om mijn conditie en kracht zoveel mogelijk op peil te houden. Ik begon alleen, maar gaandeweg kwamen er lotgenoten bij met verschillende vormen van kanker. 
 
Terugkijkend op dit traject  spelen er gevoelens van trots en tevredenheid. Trots omdat ik voor het eerst in mijn leven ben blijven sporten, ondanks mijn ziekte en momenten van zwakte. Waarom ik bleef gaan? Omdat ik merkte dat ik er veel baat bij had. Dankzij de sport ben ik keer op keer snel weer opgekrabbeld en ben ik inmiddels in staat om binnen het jaar weer (bijna) volledig terug te gaan in mijn fulltime baan. Een andere belangrijke reden om door te zetten was de deskundigheid en stimulans van Suzanne Oost en de nabijheid van de oedeemtherapie door fysiotherapeute Marjolein Spiekstra.  Bij hen kon ik zijn wie ik was, hoe zwak ik me wat gezondheid betreft soms ook voelde. Het was fijn om klachten te benoemen en van hen uitleg te krijgen over de processen in mijn lichaam en de effecten van de verschillende behandelingen die ik onderging in het ziekenhuis. 
 
Een niet te vergeten belangrijke factor om door te zetten is het contact met medepatiënten geweest. Het uitwisselen over onze kwalen en klachten, onze angsten en onzekerheden was fijn. Weinig woorden waren vaak voldoende  om begrip te ontmoeten. Maar wat heb ik ook een lol gehad met deze lotgenoten. Want behalve ruimte voor een (incidentele) traan was er veel vaker  heel veel lawaai en gelach. 
 
Voor mij is de revalidatiesport ook iets geweest waardoor ik het gevoel had nog enigszins  de regie te hebben, zonder weerloos overgeleverd te zijn aan de ziekte kanker en de interventies door artsen. Dit was wat ik zelf kon doen. 
Ik gun iedereen die het slachtoffer wordt van de vreselijke ziekte kanker de mogelijkheid om deel te nemen aan een revalidatietraject,  omdat het het ziekteproces draaglijker maakt.  
 
Groet H.

*H. heeft toestemming gegeven voor het publiceren van haar ervaring  op onze kanalen.

 
Voor het maken van een afspraak bij Suzanne Oost of meer informatie over oncologie fysiotherapie en het trainen bij en na kanker bel 0541 – 51 80 16.

< Terug naar nieuwsberichten