Bekkenfysiotherapie Oldenzaal & Rossum

Bekkenfysiotherapie fysiotherapie de Essen Oldenzaal & Rossum
Marjolein Spiekstra is binnen onze praktijk werkzaam als master bekkenfysiotherapeute. Zij is gediplomeerd Master Bekkenfysiotherapeut en heeft haar opleiding gevolgd op de SOMT te Amersfoort. Deze opleiding is KNGF en NVFB geregistreerd.

 Wat is een bekkenfysiotherapeut?
De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Bekkenfysiotherapie is een erkende verbijzondering binnen de algemene fysiotherapie. Om in het register te kunnen worden opgenomen is de fysiotherapeut geschoold met een speciale master opleiding op het gebied van het voorkómen en behandelen van functiestoornissen en klachten binnen het gehele gebied van buik-, bekken- en lage rug bij vrouwen, mannen, kinderen en ouderen.

Het bekken bestaat uit zowel botdelen (het heiligbeen, staartbeen en de beide bekkenhelften) als uit spieren. Zowel de spieren als de botten dragen bij aan de stabiliteit van het bekken. Ook hebben de spieren een functie bij seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die de blaas met de urinebuis, de baarmoeder met de vagina en de endeldarm ondersteunt. Die bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden.

Met welke klachten moet ik naar de bekkenfysiotherapeut?

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

-Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten; veel te vaak plassen

-Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting; opstipatie

-Verzakkingen van blaas, baarmoeder en/of darmen

-Stuitklachten

-Pijnklachten in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen

-Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met het functioneren van de bekkenbodem

-Begeleiding bij operaties in de onderbuik; (gynaecologische, urologische en colorectale operaties)

-Ongewild verlies van urine en/of ontlasting

-Bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling

-Begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling

-Bekkenpijn door andere oorzaken dan zwangerschap of bevalling

 
Hoe ziet een bekkenfysiotherapeutische behandeling eruit?

De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante bekkenbodemspieren en spieren rondom het bekken. Hierbij wordt soms gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor u inzichtelijk. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over houding, belasting, toiletgedrag, drink- en eetgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij een gezonde zwangere vrouw heeft de bekkenfysiotherapeutiesche begeleiding vooral het doel het actief blijven te stimuleren, waardoor het functioneren optimaal blijft.

Informatie en vergoeding

De behandeling van de bekkenfysiotherapeute vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatiearts) maar kan ook op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige zijn. Tevens bestaat de mogelijkheid uit eigen initiatief voor bekkenfysiotherapie te kiezen. Bekkenfysiotherapie wordt vergoed uit de aanvullende verzekering.

 

 

 

 

 

 

 

 


Therapeut

Marjolein Spiekstra

Marjolein Spiekstra

 

Afspraak maken Bel ons