< Terug naar nieuwsberichten

De mens als geheel – deel 2

De mens als geheel – deel 2
FysioBlog, 20 januari 2017
#Boeskoolstad – FysioBlog.

De mens als geheel – deel 2

Hallo Oldenzaal,

Al eerder schreef ik een blog over de mens als totaal plaatje. Daarbij ging ik in op de link tussen lichaam en geest. Hoe je een klacht beleeft en ook hoe deze tot uiting komt kan beïnvloed worden door deze connectie. Gezien de reacties die ik naar aanleiding van die blog heb mogen ontvangen kan ik zeggen dat velen van jullie herkenden zich in de voorbeelden die daarbij gegeven werden.

Vandaag wil ik jullie meenemen in een ander aspect dat binnen dit kader valt.
Ook binnen het lichaam zelf bestaan namelijk de nodige relaties tussen verschillende gebieden. Delen van het lichaam die ogenschijnlijk ver uit elkaar liggen vertonen symptomen die samen hangen met een klacht die elders zijn bron heeft.

Bekende voorbeelden zijn de klapvoet die kan ontstaan bij een hernia, of de pijn die in de arm gevoeld wordt bij een hartinfarct. Ook het syndroom van Horner, waarbij onder andere een pupil verwijding kan optreden bij een aandoening die elders gelokaliseerd is, is hiervan een voorbeeld.

In de dagelijkse praktijk zie ik ook dergelijke zaken voorbij komen. Denk bijvoorbeeld aan de lage rug klacht die samenhangt met stijfheid van de heupgewrichten, of de boven rug. Ook hoofdpijn kan zijn oorsprong hebben in de boven rug, nek- of kaakregio. Niet zelden is een hoofdpijn klacht goed te verhelpen als verder wordt gekeken dan alleen de locatie van de klacht zelf.

Een laatste voorbeeld dat ik wil noemen is de aanhoudende enkel klacht. Deze klacht kan ontstaan zijn door het klassieke inversie trauma, ook wel het ‘zwikken’ van de enkel. Hierbij kan het zo zijn dat het kuitbeen in een alternatieve stand komt te staan, waardoor de klacht bij de enkel blijft voortbestaan. De oplossing van dit probleem ligt dan onder andere in het benadrukken van de normale positie van het kuitbeen. Dit kan betekenen dat er aan de buitenzijde van de knie behandeld wordt om de klacht bij de enkel te verhelpen.

Bovenstaande voorbeelden geven aan dat lichaam als geheel functioneert. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen. Een behandeling die zich alleen richt op de pijnlijke locatie zelf kan de plank nog wel eens mis slaan, waardoor een klacht onnodig lang blijft aanhouden of steeds weer terug komt.

Als master manueel therapeut haal ik ontzettend veel voldoening uit het verhelpen van dergelijke klachten, en zie ik hele mooie en blijvende resultaten. Heeft u klachten die u wilt laten beoordelen? Neem dan contact op!

Ik wens jullie een mooi en winters weekend!

Vriendelijke groet,
 
Jeroen Busch
(Kaak)Fysiotherapeut
Master manueel therapeut
www.fysiotherapiedeessen.nl

< Terug naar nieuwsberichten