Mime therapie

Mimetherapie Fysiotherapie de Essen Oldenzaal

Jeroen Busch is binnen onze praktijk mimetherapeut.

Voor wie is deze behandeling bedoeld?
Mimetherapie, of revalidatie van de mimiek, is voor patiënten met restverschijnselen na een aangezichtsverlamming. Dit kan zich uiten door bijvoorbeeld een scheef gezicht, minder bewegingsmogelijkheden en/of ongewenste meebewegingen van mond en/of oog. Een aangezichtsverlamming beïnvloedt niet alleen de mimiek, maar ook functies als eten, drinken, praten en emotionele expressies.

De behandeling wordt uitgevoerd door gespecialiseerde fysiotherapeuten en logopedisten.

Wat is het doel van deze behandeling?

Het doel van de behandeling is de symmetrie in het gezicht te bevorderen, zowel in rust als bij bewegen. Tijdens de therapie leert u het verschil tussen spanning en ontspanning in het gezicht zien én voelen. U leert om het gezicht zo sym¬metrisch mogelijk te bewegen, zowel bij eten, drinken, praten als bij het uitdrukken van bepaalde emoties. U leert daardoor ook om in het dagelijkse leven beter met uw aangezichtsverlamming om te gaan.
Uw aangezichtsverlamming of de restverschijnselen verdwijnen niet door de behandeling. Wel mag u verwachten dat u door regelmatig te oefenen meer controle krijgt over uw gezicht en uw gezichtsuitdrukkingen. De meeste mensen voelen zich daardoor prettiger en kunnen beter met de situatie omgaan.
Wat is kenmerkend voor deze behandelvorm?

  • uitgebreid onderzoek naar de klachten en de bewegingsmogelijkheden van het gezicht;
  • zelfstandigheid van de patiënt bij het uitvoeren van de instructies, oefeningen en massage;
  • instructies om meebewegingen in het gezicht te onderdrukken;
  • oefeningen voor oog- en lipsluiting, letter- en woordoefeningen;
  • instructies met betrekking tot expressiemogelijkheden;
  • het aantal behandelingen ligt meestal tussen de 8 en 10.

Wanneer beginnen met mimetherapie?

De behandeling kan meestal starten zodra er weer enige beweging aan de aangedane kant van het gezicht zicht¬baar is. Soms is het zinvol om in de fase dat er nog geen beweging mogelijk is de fysiotherapeut of logopedist te consulteren voor uitleg, advies en het aanleren van massageoefeningen.


Therapeut

Jeroen Busch

Jeroen Busch

 

Afspraak maken? Afspraak maken?