FysioBlog, 16 januari 2017

 FysioBlog

Bedankt, ik heb weer met mijn vrouw kunnen dansen!

Hallo Oldenzaal,

Allereerst wil ik iedereen namens ons team het beste wensen voor het nieuwe jaar, vooral op het gebied van gezondheid, geluk en welbevinden!

De eerste week van het jaar zit er al bijna weer op en op de valreep werd mij een onderwerp voor deze blog in de schoot geworpen. Een cliënt die ik behandeld heb voor rug en bijbehorende been klachten bedankte mij namens zijn vrouw: ze hadden weer samen kunnen dansen! Naast dat ik het geweldig vind om dit soort dingen te horen biedt het mij ook de aanleiding om jullie kort iets te vertellen over lage rugklachten.

Over het algemeen zijn rugklachten onschuldig en hebben ze van nature een gunstig beloop. Er bestaan rugklachten met en zonder uitstraling. Uitstraling, ook wel ‘pijn op afstand’, is nog wel eens het gevolg van een niet goed bewegend gewricht of een niet goed functioneren van de spieren in een bepaalde regio. Bestaat een dergelijk probleem in de rug dan straalt de pijn vaak uit naar de bil/bekken of been regio. Ook bestaan er klachten waarbij een zenuw in de rug wordt afgekneld. Dit leidt tot uitstralende klachten, maar deze hebben andere kenmerken dan de eerder genoemde variant. Je leeftijd, persoonlijke en externe omstandigheden zijn ook factoren die van invloed zijn op het (voort)bestaan van rugklachten. Denk maar eens aan de manier waarop je beweegt, je algemene gezondheid, je ideeën over een rugklacht, maar ook je werk of je sportieve activiteiten.

Naast mijn opleiding tot basis fysiotherapeut heb ik een aantal jaren geleden onder andere een master opleiding in de manuele therapie afgerond. Middels deze opleiding wordt je specialist op het gebied van het bewegend functioneren van de mens als geheel, met speciale aandacht voor gewrichten, spieren en zenuwen. In de dagelijkse praktijk zie ik deze klachten dan ook veelvuldig, waarbij het gaat om een zeer diverse groep mensen. Van jong tot oud, sporters of mensen met een chronische aandoening. Gelukkig is voor het overgrote merendeel van deze klachten met de juiste diagnostiek en behandeling een goede oplossing te vinden.

Heb je vragen over je rugklachten, wil je er vanaf of wil je simpelweg weer met iemand kunnen dansen? 
Neem dan contact op. Soms kan advies al genoeg zijn!

Alvast een fijn weekend gewenst!

Vriendelijke groe
Jeroen Busch
(Kaak)Fysiotherapeut
Master manueel therapeut
www.fysiotherapiedeessen.nl



< Terug naar nieuwsberichten