< Terug naar nieuwsberichten

Angst is een slechte raadgever

Angst is een slechte raadgever
20 oktober 2023
Fysiotherapie de Essen vindt dat ieder mens zich zo goed mogelijk moet kunnen bewegen in de eigen omgeving. Bewegen is namelijk van levensbelang, voor nu en in de toekomst. Daarom is jouw gezondheid óók onze zorg en werken we als gespecialiseerde praktijk samen met jou aan preventie, diagnostiek, en behandeling van klachten op het gebied van fysiek en mentaal welbevinden. 

Angst is een slechte raadgever

Bovenstaande uitspraak ken je vast. Het betekent dat je door je te laten leiden door angst besluiten neemt die niet optimaal zijn. Door angst kun jij gedachten krijgen die niet rationeel zijn, maar die wel je handelen beinvloeden op een negatieve manier. Dit fenomeen treedt ook op bij allerlei gezondheidsklachten. Door het hebben van ‘foutieve’ gedachten over een bepaalde klacht, ga je je anders gedragen, en sta je mogelijk je eigen herstel in de weg.
In dit kader hanteren we in de fysiotherapie ook wel de term illness beliefs. Dat betekent zoveel als ‘gedachten over je klachten’. Wat geloof jij wat waar is over jouw klacht? Waar word jij door beïnvloed? Door je vader of moeder die altijd last van de rug had, en om pijn te vermijden activiteiten uit de weg ging? Of die buurman met hoofdpijn die uiteindelijk een tumor bleek te hebben? Feit is dat al deze ervaringen kunnen bijdragen aan jouw ideeën, jouw illness beliefs over gezondheid.

Door onjuiste informatie over een gezondheidsprobleem te hebben kun je ook bang worden. Bijvoorbeeld over de afloop van jouw klacht. Gedachten als ‘dit is heel ernstig’, ‘ik heb een enge ziekte’, of ‘dit gaat nooit meer over’, zijn meestal niet realistisch en leiden tot gedrag gebaseerd op angst. Je gaat dan bewegingen vermijden, of eindeloos piekeren over wat de gevolgen allemaal zouden kunnen zijn. Op deze manier kun je zelfs gevoeliger worden voor pijn, en lijken je klachten erger.

Daarom is het krijgen van de juiste informatie over jouw klacht erg belangrijk. Weg met die angst. Bij Fysiotherapie de Essen besteden we veel aandacht aan uitleg over je klacht. Over de wat er nu eigenlijk aan de hand is, of je klacht vanzelf over zou gaan, en wat het beloop van de klacht waarschijnlijk zal zijn. Op die basis zijn jouw angst of foutieve ideeën weg te nemen, en worden klachten vaak al een stuk minder. En dat is een mooi begin van een succesvolle behandeling.


Gezonde groet,
Jeroen Busch


(Kaak)fysiotherapeut
Master manueel therapeut
Fysiotherapie de Essen
Oldenzaal & Rossum
 

< Terug naar nieuwsberichten