< Terug naar nieuwsberichten

De R zit weer in de maand!

FysioBlog , 4 september 2015
De R zit weer in de maand!

Vroeger markeerde dit gezegde een periode waarin er minder verse groenten voorhanden waren en er extra vitamines genomen werden. Tegenwoordig speelt dit geen rol meer, maar kunnen we toch merken dat de zomer langzaam ten einde loopt en we over gaan op een andere periode. De meteorologische herfst is begonnen en dat was deze week direct merkbaar aan de temperaturen.  Maar er zijn ook typische andere tekenen van het najaar..

Van de week was daar bijvoorbeeld ook het eerste stukje nieuws over de zorgverzekeraars: ‘We gaan volgend jaar minder zorgpremie betalen dan verwacht’, aldus een raming van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een titel met een dubbele lading. Moet je daar blij mee zijn of niet?

Voor de meesten van ons geldt in deze periode ook dat de vakanties voorbij zijn en dat we terugkeren in de dagelijkse gang van zaken. Werken, studeren, sportieve activiteiten oppakken en wat al niet meer. Business as usual zullen we maar zeggen.
 
Dat betekent ook dat je op bijvoorbeeld je werkplek in oude gewoontes vervalt voor wat betreft houding en beweging. Probeer je maar eens bewust te worden van hoe en of je beweegt op je werkplek . Kijk eens kritisch naar je werkhouding. Zou je iets kunnen verbeteren?

De komende maanden zullen onherroepelijk minder weer met zich meebrengen, hetgeen betekent dat we gemiddeld minder zullen bewegen. We zitten meer in de auto en gaan minder lopen of met de fiets. Met name bij ouderen kan dit tot problemen leiden. In een artikel dat ik vandaag zag wordt de stelling ‘Exercise is medicine’  verdedigd. De gunstige effecten van beweging op zowel lichamelijke als geestelijke processen worden gelukkig steeds bekender.

In die zin gaat de vergelijking met het verleden op. Niet het tekort aan beschikbare groenten, maar het tekort aan beweging ligt op de loer. Laten we met z’n allen dit najaar lekker blijven bewegen. Te beginnen vanavond bij Oldenzaal muzikaal. Lekker meedeinen op de klanken van Frank Boeijen en de andere muzikanten.

Veel plezier!

Jeroen Busch
(Kaak)Fysiotherapeut
Master manueel therapeut
Fysiotherapie de Essen
www.fysiotherapiedeessen.nl

< Terug naar nieuwsberichten