< Terug naar nieuwsberichten

Driekwart van de volwassenen heeft wel eens plasproblemen.

Driekwart van de volwassenen heeft wel eens plasproblemen.
Medisch nieuws, 24 september 2015

Driekwart van de volwassen Nederlanders heeft wel eens plasproblemen. Het is een fabel dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten. De Continentie Stichting Nederland (CSN) vraagt daarom aandacht voor plasproblemen en probeert het taboe dat hierop rust te doorbreken. Dit meldt CSN. 

In het kader van de tweede editie van de Nationale Plasdag heeft Continentie Stichting Nederland (CSN) onderzoek laten uitvoeren naar problemen met plassen onder 1.220 Nederlanders. Het ondervinden van problemen tijdens het plassen is een weinig besproken onderwerp onder Nederlanders. De meerderheid van de ondervraagden (60 procent) geeft net als in 2014 aan dat het een taboe betreft. Uit het onderzoek  blijkt ook dat mensen met plasproblemen voornamelijk hun partner hierover in vertrouwen nemen (55 procent).

In 2014 wenden meer mensen zich tot hun huisarts (van 32 procent naar 38 procent) dan vorig jaar.De meest voorkomende klachten zijn: veel (in de nacht) moeten plassen, een sterke aandrang hebben tot plassen en incontinentie. Mantelzorgers lijken het taboe te doorbreken: 63 procent praat er gewoon over met de persoon die ze verzorgen. Daarnaast gaat ruim een kwart van de mantelzorgers actief op zoek naar een oplossing voor plasklachten en laat de patiënt bijvoorbeeld oefeningen doen.

Het is een fabel dat alleen ouderen te kampen hebben met plasklachten. Bij vrouwen gaat het vooral om een sterke aandrang tot plassen en mannen hebben meer te maken met een moeilijker op gang komende plas.

Bron: Continentie Stichting Nederland / Nationale Zorggids

< Terug naar nieuwsberichten