FysioBlog, 24 juni 2016
#Boeskoolstad – FysioBlog Dry Needling
 
“Ruud, jij doet toch ook iets met naaldjes?” en “Is dat niet hetzelfde als acupunctuur?”.
Twee vragen die mij regelmatig gesteld worden. Sinds 2013 heb ik mij gespecialiseerd in het toepassen van dry needling. Sommige mensen komen er speciaal voor naar de praktijk, anderen blijven er juist voor weg. Ik ben Ruud Hesselink, en vandaag neem ik de FysioBlog van Fysiotherapie de Essen voor mijn rekening.
 
Dry needling is een relatief nieuwe techniek binnen de fysiotherapie. De methode is ontwikkeld in Canada en is in 2007 in het beroepsprofiel van de Nederlandse fysiotherapeut opgenomen.
De methode wordt toegepast bij mensen die klachten hebben van zogenaamde ‘triggerpoints’.
Dit zijn pijnlijke en stijve punten in spieren. Een bekend ‘knooppunt’ zit in de monnikskapspier, deze kan uitstraling veroorzaken achter de oren langs naar het voorhoofd en een typische hoofdpijn geven. Triggerpoints kunnen onder andere pijn en stijfheid in de spieren, uitstralende klachten en bewegingsbeperking bij de gewrichten veroorzaken.
 
Bij de toepassing van Dry Needling wordt met een naaldje in de spier geprikt, waardoor de spier zich kort aanspant als bij kramp. Daardoor ontspannen de verkrampte vezels in de spier zich, waardoor het herstelproces wordt versnelt.
 
Ja, het inbrengen van een naaldje kan kortdurend pijnlijk zijn, maar dit verschilt per persoon. Het mooie van dry needling is dat je vaak direct een verbetering ziet, waarna er soms nog drie of vier vervolgbehandelingen nodig zijn.
 
De verschillen met acupunctuur zitten in het feit dat er bij Dry Needling kortdurend met één naaldje behandeld wordt, en dat deze op de plek van de triggerpoint geplaatst wordt.  Dit in tegenstelling tot acupunctuur, waarbij meerdere naaldjes gedurende een langere periode worden toegepast en specifieke acupunctuur punten worden behandeld.
 
De behandeling met Dry Needling wordt vergoed uit de aanvullende fysiotherapie verzekering. Kijk voor meer informatie over deze behandeling op: http://tinyurl.com/dneedling
 
Prettig weekend,
 
Ruud Hesselink
Master manueel therapeut
Dry Needling therapeut
 
Fysiotherapie de Essen
Zilverschoon 151
0541-518016
www.fysiotherapiedeessen.nl

< Terug naar nieuwsberichten