Hartcoherentie
FysioBlog, 2 oktober 2015
FysioBlog

Wil jij stress verminderen, van je spanningsklachten af en je beter voelen?

Dat kan door het beïnvloeden van je hart coherentie.

In het verleden ging men er van uit dat het hart continu regelmatig sloeg. Bij bijvoorbeeld 60 slagen per minuut zou het hart iedere seconde eenmaal slaan.

Dat het hart echter geen metronoom is blijkt wel uit de eerste afbeelding onder dit bericht. Er is in een gezonde situatie juist een variatie in het ritme waarneembaar, de zogenaamde ‘hart ritme variabiliteit’ (HRV).

Analyse van de HRV laat zien dat het hart beïnvloed wordt door emoties, en dat dit onder andere samenhangt met onze ademhaling. De mate waarin het hart hierop reageert heet hartcoherentie.

Het blijkt dat ons hart een chaotisch patroon laat zien als we gespannen zijn of negatieve emoties hebben. Dit heeft gevolgen voor onze hersenen, zoals beperkte mogelijkheden om helder te denken, herinneren, leren, redeneren en effectieve beslissingen te nemen.

Het meer coherente, stabiele, golvende patroon van het hartritme daarentegen dat zich tijdens positieve emoties vormt, heeft het tegenovergestelde effect – het versterkt positieve gevoelens en emotionele stabiliteit. Dat zie je op de tweede afbeelding onder dit bericht.

Dit betekent dat als je leert je hartritme coherenter te maken door positieve gevoelens en emoties op te roepen, dit niet alleen voordeel oplevert voor je lichaam en geest, maar het ook een duidelijk effect heeft op hoe we denken, voelen, presteren en interpreteren.

Fysiotherapie de Essen biedt hartcoherentie training aan. Tijdens deze training leer je spanning herkennen, je ziet op een scherm wat dat met jouw eigen hart doet, en je leert aan de hand van technieken omgaan met dit fenomeen en sturing geven aan je eigen hart.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze technieken kunnen werken bij stressklachten zoals nekklachten, hoofdpijn vermoeidheid en onrust, maar ook een bijdrage kunnen leveren aan bijvoorbeeld je concentratievermogen en (sportieve) prestaties. Niet voor niets werkt de Politie academie ook met Hartcoherentie bij het trainen van agenten!

Kijk voor meer informatie over hartcoherentie en vergoeding op: http://www.fysiotherapiedeessen.nl/hart-coherentie-1/

 

Jeroen Busch
Fysiotherapie de Essen Oldenzaal
www.fysiotherapiedeessen.nl



< Terug naar nieuwsberichten