< Terug naar nieuwsberichten

Ongewenst urineverlies. Er is wat aan te doen!

FysioBlog, 29 april 2016
#Boeskoolstad - FysioBlog Bekkenfysiotherapie

Ongewenst urineverlies. Er is wat aan te doen!

Hallo Oldenzaal,

Mijn naam is Marjolein Spiekstra, deze keer verzorg ik de FysioBlog namens Fysiotherapie de Essen. Binnen Fysiotherapie De Essen ben ik werkzaam als master bekkenfysiotherapeute. Ik heb daartoe een 3-jarige Masteropleiding gevolgd aan de SOMT te Amersfoort.

Het onderwerp dat ik graag met jullie wil bespreken is ongewenst urineverlies. Velen van jullie kennen het probleem, in Nederland heeft zelfs 1 op de 4 vrouwen hier last van. Maar ook mannen en kinderen kunnen last hebben van ongewild urineverlies.

Ongewenst urineverlies is het verliezen van urine op momenten dat men het niet wil. Dat kan veel zijn, maar ook slechts enkele druppeltjes per keer. Het kan dagelijks gebeuren, maar ook af en toe. Hoeveel en hoe vaak ook, ongewenst urineverlies is erg vervelend.

Er zijn 2 verschillende  vormen van urineverlies; de eerste is  inspannings- ofwel  stress urine incontinentie, dat wil zeggen dat er sprake is van onvrijwillig verlies van urine op buikdrukverhogende momenten zoals hard lachen, tillen, springen, niezen en hoesten.
De andere vorm is aandrangincontinentie, ofwel urge-incontinentie. Hierbij is de aandrang plotseling heel sterk zijn en kan het niet goed opgehouden worden doordat de blaas zo stevig samen  trekt.
De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het continent zijn. Door juiste timing en kracht van deze spieren kan de plasbuis goed worden afgesloten.

Door middel van het trainen van de bekkenbodemspieren kan ongewenst urineverlies worden verholpen of worden verminderd. De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van de bekkenbodemspieren en spieren rondom het bekken. Het is belangrijk om de bekkenbodemspieren goed te kunnen ontspannen, en ook aanspannen, heel snel en krachtig bij bijvoorbeeld niezen, maar ook langdurig bij uitstellen van plassen.

Om een afspraak met mij te maken is geen verwijzing noodzakelijk. Regelmatig komen mensen echter bij mij met een verwijzing van huisarts of specialist (uroloog, gynaecoloog, seksuoloog of revalidatie arts) of op advies van een verloskundige of incontinentieverpleegkundige.
Tot slot is het goed om te weten dat bekkenfysiotherapie vergoed wordt uit de aanvullende verzekering.

Mocht je je naar aanleiding van deze blog herkennen in de genoemde klachten, of heb je er vragen over, twijfel dan niet en neem contact met me op.

Fijn weekend,

Marjolein Spiekstra
Master bekkenfysiotherapeute
Fysiotherapie de Essen 0541-518016
www.fysiotherapiedeessen.nl

Zwanger? Meld je aan voor ZwangerFit!
https://www.fysiotherapiedeessen.nl/zwangerfit-1/

< Terug naar nieuwsberichten