< Terug naar nieuwsberichten

Wijzigingen zorgverzekering 2016

Nieuws Zorgverzekeraars, 16 september 2015

Uw eigen risico gaat omhoog

De overheid heeft uw eigen risico in 2016 vastgesteld op € 385. In 2015 was dit € 375.

Geen eigen bijdrage gehoorhulpmiddel onder 18 jaar

Is uw kind jonger dan 18 jaar en heeft hij of zij een gehoorhulpmiddel nodig? Dan vervalt de eigen bijdrage van 25%.

Uitbreiding ambulancevervoer

Is uw kind jonger dan 18 jaar, dan heeft hij of zij in 2016 recht op vervoer naar een therapeut of instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Voorwaarde is dat de kosten van de geestelijke gezondheidszorg geheel of gedeeltelijk betaald worden door het verantwoordelijke college van burgemeester en wethouders.

Uitbreiding zittend ziekenvervoer

Heeft uw kind intensieve kindzorg nodig? Of anders gezegd: heeft het ernstige medische problematiek en valt het onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist of kinderarts? Dan werden de kosten van verpleging en verzorging al vergoed. In 2016 geldt dit ook voor het vervoer van en naar het verpleegkundig kinderdagverblijf.

Uitbreiding prenatale chirurgie open ruggetje

Blijkt uw ongeboren kind een open ruggetje (spina bifida) te hebben, dan kunt u nog niet in Nederland terecht voor een prenatale operatie. Dat kan wel vlak over de grens, in Leuven. Zorgverzekeraars hebben op verzoek van de minister toegezegd zo'n operatie in België te vergoeden. Voorwaarde is wel dat een Nederlands Universitair Medisch Centrum dit zorgvuldig begeleidt.

Uitbreiding prenatale screening

Als u in het buitenland een NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test) laat uitvoeren, waaruit blijkt dat uw ongeboren kind een aanmerkelijke kans maakt op een bepaalde chromosoomafwijking, dan worden de kosten van vervolgonderzoek in Nederland vergoed. Voorheen werden deze kosten alleen vergoed na de combinatietest en eventueel NIPT in Nederland.

Bron: Menzis.



< Terug naar nieuwsberichten