< Terug naar nieuwsberichten

Zomaar een rugklacht, of toch niet?

FysioBlog, 24 juli 2017
#Boeskoolstad – FysioBlog

Zomaar een rugklacht, of toch niet?

Hallo Oldenzaal,

Enkele weken geleden trof ik een bijzondere cliënt. Deze cliënt had zich aangemeld met lage rugklachten en beschreef de klacht als een zwaar gevoel in de rug met tevens een vermoeid gevoel in de armen en benen. Bovendien was de cliënt de laatste dagen niet goed ‘te pas’ en vermoeid. Niet een typisch patroon passend bij lage rugklachten…

Sinds enkele jaren kennen we in de fysiotherapie de directe toegankelijkheid fysiotherapie, ook wel DTF. Dat betekent dat je als cliënt zonder verwijzing van de huisarts of specialist naar onze praktijk mag komen. De behandelend fysiotherapeut voert dan een zogenaamde ‘screening’ uit en schat in of de cliënt wel terecht fysiotherapeutische hulp heeft gezocht, of dat er andere dingen aan de hand zouden kunnen zijn die door een arts beoordeeld dienen te worden.

Bij bovengenoemde cliënt kwam ik, in verband met de afwijkende verschijnselen, tot de conclusie dat een bezoek aan de huisarts van belang was. In verband met de vakantie periode kwam de cliënt bij een vervangend huisarts terecht en werd een onderzoek naar blinde darm ontsteking gedaan. Toen dat er niet uit kwam werd cliënt verzocht zich weer bij mij te melden voor een fysiotherapeutische behandeling. Gezien de conclusie van de arts heb ik cliënt wat oefeningen meegegeven om zelf de rug los te kunnen maken.

De dag voor de volgende behandeling in onze praktijk belde cliënt op. Er was in verband met de klachten een korte ziekenhuisopname geweest en wat bleek: er was een probleem met de nieren. Inmiddels ging het met cliënt al beter, zo ook met de rugklacht en was verdere fysiotherapeutische behandeling niet meer nodig.

Zo zie je maar weer, schijn kan bedriegen. De beschreven rugklacht blijkt relatie te hebben gehad met een ander medisch probleem. Ik ben in ieder geval blij voor de cliënt dat bekend is geworden wat er aan de hand was. Dan kan er gericht wat aan gedaan worden. Voor mijzelf is het belang van een goede screening weer bevestigd. Vakinhoudelijk kan ik er dan ook veel voldoening uit halen dat mij opviel dat cliënt niet zomaar een rugklacht had, maar dat er meer aan de hand was.

Voor de komende weken was dit mijn laatste blog.  Ik ga met mijn zoon en vriendin genieten van een heerlijke vakantie. Overigens is onze praktijk gewoon geopend en staan mijn deskundige collega’s paraat om te helpen bij allerlei klachten van het houdings- en bewegingsapparaat. Toevallig weet ik dat zij heel goed kunnen ‘screenen’, je kunt je dus met een gerust hart aanmelden.
Prettige zomer en een goede vakantie!
 
Jeroen Busch

(Kaak)Fysiotherapeut
Master manueel therapeut
Fysiotherapie de Essen

www.fysiotherapiedeessen.nl

< Terug naar nieuwsberichten