slidepix14

Voorkeurshouding - afplatting hoofdje

Evelien Muskee is Master kinderfysiotherapeut en onderzoekt en behandelt ook babys met een afgeplat hoofdje door een voorkeurshouding. Dit met behulp van plagiocephalometrie, een betrouwbare methode om de afplatting van het hoofdje te meten.

De laatste jaren is het aantal baby’s met een afplatting van het hoofdje toegenomen.
Dit wordt mogelijk veroorzaakt door het advies om baby’s in verband met de veiligheid op de rug te laten slapen. Omdat voor baby’s het hoofd nog niet goed te bewegen en te controleren is, kan het zo zijn dat het hoofdje steeds in de zelfde positie komt te liggen. Op die manier kan een voorkeurshouding en een afplatting van de schedel ontstaan: plagiocephalie. De aandoening is niet ernstig maar kan wel ontsierend zijn en  klachten geven.

Onze kinderfysiotherapeut kan de vorm van de schedel in kaart brengen met behulp van plagiocephalometrie. Dit betekent letterlijk ‘meten van het platte hoofd’. Deze methode houdt in dat met een zacht bandje de contouren van de schedel van de baby in kaart worden gebracht en op een papier met meetgegevens wordt weergegeven. Op deze manier is de bestaande afplatting in kaart te brengen en wordt gedurende de behandeling de afplatting opnieuw beoordeeld.

De behandeling bestaat uit het veranderen van de voorkeurshouding, door het kindje te  in andere houdingen te helpen. De baby kan hierin uitgelokt worden, zodat hij of zij zelf makkelijker een andere houding kan aannemen. Ook de ouders worden geadviseerd ten aanzien van de houding van de baby, zowel in bed, tijdens de voeding en het dragen van de baby.

Meer informatie over een afgeplat hoofdje bij je kindje en wat er aan te doen is? Neem contact op met Evelien Muskee: evelien@fysiotherapiedeessen.nl


Therapeut

Evelien Geurts - Muskee

Evelien Geurts - Muskee

 

Afspraak maken? Bel ons!