slidepix14

Spinal Mouse RugScan


Last van uw rug? Laat een RugScan maken met de Spinal Mouse!
 
Om de stand en beweeglijkheid van de wervels van de rug in kaart te brengen kan de Spinal Mouse RugScan worden gebruikt. De Spinal Mouse is een apparaat dat langs uw wervelkolom rolt en op deze wijze een analyse van de beweging en stand van uw rug maakt. Er wordt hierbij geen gebruik gemaakt van rontgen straling.

De metingen van de Spinal Mouse worden verwerkt in de computer, die een grafisch beeld van uw rug maakt. Belangrijk om hierbij te realiseren is dat de Spinal Mouse geen specifieke aandoeningen zoals een hernia of slijtage in beeld kan brengen. Wel laat de Spinal Mouse de vorm en de functie van de wervelkolom zien.

Precies dat levert de meerwaarde voor veel mensen met rugklachten. In de meeste gevallen is bij rugklachten namelijk helemaal geen sprake van schade aan de rug. Een rontgenfoto of MRI scan levert dan ook niets relevants op. Wel kan er sprake zijn van het niet goed bewegen van de wervelkolom. Dat kan nu bij Fysiotherapie de Essen met de Spinal Mouse in beeld worden gebracht.

Hoe gaat dit in de praktijk:
Met de Spinal Mouse op uw rug zal uw therapeut u vragen om verschillende bewegingen te maken, zoals bukken, strekken of zijwaarts buigen. Op basis van de metingen van de Spinal Mouse kan er een conclusie worden getrokken over de stand en bewegingen in de wervelkolom.

Aan de hand van de uitslagen van de Spinal Mouse én een lichamelijk onderzoek bepaalt uw therapeut samen met u de verdere therapie. Deze kan bestaan uit (zelfstandig) oefenen, een trainingsprogramma, of een fysiotherapeutische/manueel therapeutische behandeling. U krijgt altijd uitleg over de uitkomst van het onderzoek, uw klachten en hoe u daar het beste mee om kunt gaan.

Uit enkele wetenschappelijke artikelen komt het onderzoek met de Spinal Mouse als veilig, snel en betrouwbaar naar voren.  Bij Fysiotherapie de Essen wordt het onderzoek met de Spinal Mouse gecombineerd met een onderzoek van uw rug door een master manueel therapeut, dat is een gespecialiseerde fysiotherapeut. Op deze manier krijgen u en uw therapeut een goed inzicht in het functioneren van uw rug en het bestaan van uw rugklachten.

Heeft u last van uw rug, en wilt u ook onderzocht worden met de Spinal Mouse? Neem dan contact op met de praktijk: 0541-518016.

Enkele wetenschappelijke publicaties over de Spinal Mouse:

Reliability and validity of non - radiographic methods of thoracic kyphosis measurement: A systematic review. Manual Therapy 19 (2014) 10-17. E. Barrett et al.

The validity and reliability of “Spinal Mouse” assessment of spinal curvatures in the frontal plane in pediatric adolescent idiopathic thoraco-lumbar curves.  Eur Spine J 2016 Feb 22;25(2):476-82. Epub 2015 Apr 22. Ayse Livanelioglu et al.


Therapeuten

Jeroen Busch

Jeroen Busch

Ruud Hesselink

Ruud Hesselink

 

Afspraak maken? Bel ons