slidepix14

Vaatklachten Oldenzaal & Rossum

Fysiotherapie de Essen  – Vaat klachten en etalagebenen
Binnen Fysiotherapie de Essen is Charlotte Kempers gespecialiseerd in de behandeling bij vaatklachten. Zij is aangesloten bij het Hart Vaat Long Netwerk.
 
Wat is Perifeer Arterieel Vaatlijden en wat zijn Etalagebenen? 
Als gevolg van afzetting van vet in de wand van de slagader en verkalking van de wand van slagaders kan er een vernauwing ontstaan. Het proces van slagaderverkalking noemen we arteriosclerose en het optreden van vernauwingen noemen we Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)

Door de vernauwing stroomt er minder bloed door het vat. Dit brengt de bloedtoevoer naar de benen, en daarmee de zuurstofvoorziening, in gevaar. In de spieren vindt een stofwisselingsproces plaats waarbij zuurstof gebruikt wordt. Bij een tekort aan zuurstof ontstaat een krampende pijn. Dit verschijnsel noemen we “Claudicatio Intermittens”, ook wel bekend als etalagebenen. 

De meest voorkomende verschijnselen
Pijn bij het lopen is het belangrijkste verschijnsel van Claudicatio Intermittens.
Andere verschijnselen van een vernauwing kunnen zijn: koude voeten, ontbreken van onderhuidse vetlaag, verlies van haar op voeten en tenen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en een vertraagde nagelgroei.
Door de slechte doorbloeding genezen eventuele wonden langzaam en is de kans op infectie groot. Goede verzorging van de voeten en tijdelijke intensieve wondbehandeling zijn dan ook noodzakelijk.

Verschillende gradaties van Perifeer arterieel vaatlijden 
De ontwikkeling van PAV verloopt in vier stadia.
Graad 1: Vernauwing van de slagader, nog zonder klachten
Graad 2: Etalage benen: na een bepaalde loopafstand treedt pijn op in het been.
Graad 3: Door onvoldoende doorbloeding ook pijn in rust.
Graad 4: Nauwelijks doorbloeding, wondjes raken makkelijk geinfecteerd. Uiteindelijk weefselsterfte.
 
Wat doet de vaat fysiotherapeut?
Wanneer u bij de vaatfysiotherapeut komt, zal de fysiotherapeut een uitgebreid onderzoek uitvoeren.
Het doel van dit onderzoek is inventariseren van ernst, aard en mate van beïnvloedbaarheid van uw gezondheidsprobleem. De fysiotherapeut onderzoekt welke klachten bij u op de voorgrond staan, wat de prognose is en wat uw informatiebehoefte is. 
 
Bij het lichamelijke onderzoek zal de fysiotherapeut een inspectie uitvoeren waarbij gekeken wordt naar de houding en het lopen. Daarnaast wordt de kwaliteit van de huid, o.a. de temperatuur, kleur, wondjes, bepaald. 
Het functieonderzoek bestaat uit de loopbandtest, ganganalyse en overige functieonderzoeken, zoals staan op één been en traplopen.

De behandeling bestaat uit gesuperviseerde looptherapie, waarbij u tegen de pijngrens aan zult lopen. Daarnaast zullen, afhankelijk van de resultaten van het lichamelijk onderzoek, ook andere vormen van bewegen worden toegepast. Tijdens de behandeling wordt veel aandacht besteedt aan levensstijlveranderingen, zoals stoppen met roken, gezonde voeding en een actieve levensstijl.

Verwijzing en vergoeding fysiotherapie
Voor de behandeling van claudicatio intermittens is een verwijsbrief van uw vaatchirurg noodzakelijk.
Fysiotherapie wordt meestal geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar, afhankelijk van uw aanvullende verzekering. Dit kunt u nagaan in uw polisvoorwaarden of bij uw zorgverzekeraar. De eerste 20 behandelingen bij claudicatio intermittens graad 2 en 3 komen uit uw aanvullende verzekering, daarna vindt vergoeding vanuit de basisverzekering plaats.
 

Therapeuten

Charlotte Kempers

Charlotte Kempers

Nathalie Kip

Nathalie Kip

 

Afspraak maken? Bel ons