slidepix14

Wandelen met de Fysio

Wandelen met de fysio - Bewegen op Groen Recept

De moderne stadsmens brengt steeds meer tijd door achter laptop of  tablet, ver verwijderd van de natuur. Voor kinderen is het niet anders: zij zitten soms uren per dag binnen achter de spelcomputer of voor de televisie. Zowel volwassenen als kinderen lijken minder buiten te komen en minder interesse te hebben in de natuur dan vroeger. Ongeveer 25% van de Nederlanders van 18 jaar of ouder komt niet vaker dan een paar keer per jaar in de natuur. Zelfs niet als een bezoek aan de tuin bij het huis wordt meegerekend! (Bron: Gezonder door Groen: factsheet voor huisartsen)

Nog niet eerder is de afstand tussen mens en natuur zo groot gebleken als tegenwoordig. We zitten steeds meer binnen, en dat terwijl mensen van nature aanleg hebben om te lopen. Onderzoeken wijzen uit dat een bezoek aan de natuur leidt tot een vermindering van pijn en een verbetering van de stemming en het zelfvertrouwen. Ook bij aandoeningen als Diabetes en hart- en vaatziekten heeft bewegen in de natuur een aantoonbaar positief effect.

Fysiotherapie de Essen wil een bijdrage leveren aan de algemene gezondheid en preventie van verschillende klachten en aandoeningen. De praktijk heeft zich aangesloten bij het project van Gerrit Ruiter:  ‘Welzijn op Groen Recept’. Dit is een project dat zich richt op het verbeteren van de gezondheid middels bewegen in een groene omgeving, beginnend in de directe leef omgeving van de mens. Het is geschikt voor iedereen die actief en preventief wil omgaan met de gezondheid. Dus of je nu te weinig beweegt, overgewicht hebt of spanningsklachten ervaart: ‘Welzijn op Groen Recept’ is er ook voor jou.

Hoe maakt de natuur de mens gezonder?
Natuur is een interessant instrument om in te zetten voor gezondheidsbevordering, preventie en behandeling omdat de natuur via verschillende wegen de gezondheid kan beïnvloeden.
Zo kan natuur zorgen voor herstel van stress, kan natuur in de woonomgeving zorgen voor sociale contacten, meer bewegen, een betere ontwikkeling van kinderen, een verbetering
van het microklimaat en gezonde voeding stimuleren. Ming Kuo (2015) beschrijft in een review 21 paden die verantwoordelijk zijn voor het gezondheidseffect van natuur (figuur 1) waarbij zij aangeeft dat het versterken van het immuunsysteem het meest centraal staat in de relatie met natuur en gezondheidseffecten. (Bron: Gezonder door Groen: Factsheet voor huisartsen)Welke effecten kan ik verwachten van bewegen in de natuur?
In wetenschappelijke studies worden verschillende effecten op de gezondheid beschreven. Denk bijvoorbeeld aan:
Verbetering van het algemeen welbevinden
Verbetering van de conditie
Verlaging van de bloeddruk
Verlaging van het cholesterol
Vermindering van stress/spanning
 
Wat biedt Fysiotherapie de Essen?
In een wekelijkse wandeling van maximaal 1 uur werk je samen met een fysiotherapeut van Fysiotherapie de Essen aan je gezondheid. Aan het begin en aan het eind van het traject worden metingen gedaan om de effecten te registreren.

Waar dien ik rekening mee te houden?
Er wordt gelopen over verschillende ondergronden, zowel ‘bestraat’ als natuurlijke en onregelmatige ondergronden. Zorg voor passende kleding, en goed schoeisel dat geschikt is om mee te wandelen. Je dient zelfstandig en zonder loophulpmiddel te kunnen lopen, en voor kleding te zorgen die geschikt is voor het geldende weertype.

Interesse?
Ben je geïnteresseerd geraakt? Wil je meer informatie of wil je je aanmelden voor de wekelijkse wandeling? Bel 0541-518016 of mail naar info@fysiotherapiedeessen.nl. Wil je meer informatie over het project ‘Welzijn op Groen Recept’ kijk dan op de website van Gerrit Ruiter: http://www.grandiooz.nl/mens/welzijn-op-groen-recept/


 

Afspraak maken? Bel ons